Mentoring Dan Coaching Keusahawanan Untuk Syarikat Anda

mentoring dan coaching

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Usahawan selalu terbeban dengan tanggungjawab mengurus dan menjalankan operasi perniagaan. Setiap masa ada idea baru dan tak kurang pelbagai cabaran baru. Oleh sebab itu, mentoring dan coaching amat penting untuk mengatasi masalah ini.

Mereka akan lebih tertekan jika perniagaan itu dijalankan sendirian dan segala keputusan harus dilakukan segera. Dalam perniagaan, segala keputusan yang dibuat ada impak pada untung rugi perniagaan secara langsung atau tidak. 

Coaching dan mentoring sangat efektif dalam membantu usahawan membuat keputusan dan perubahan kepada perniagaan. 

Bimbingan inilah yang dapat mengurangkan beban usahawan dari segi hala tuju dan merancang masa depan perniagaan.

Apakah Maksud Coaching dan Mentoring?

 

mentoring dan coaching

Coaching & mentoring adalah sebuah pendekatan bimbingan daripada mereka yang berkepakaran dan berpengalaman dalam bidang keusahawanan yang terdiri daripada pemain industri, ahli akademik dan ahli korporat. 

Mereka akan membimbing dan membangunkan usahawan serta turut memantau prestasi syarikat.

Coaching biasanya berfokus pada pengembangan keperibadian seseorang secara spesifik atau penyelesaian masalah tertentu.

Sementara mentoring lebih fokus pada memberikan nasihat dan pandangan umum tentang perniagaan dan memotivasi usahawan untuk mencapai potensi mereka yang terbaik. 

Dalam konteks perniagaan, coaching dan mentoring dapat membantu usahawan mengambil keputusan yang lebih tepat dan membimbing mereka untuk mengatasi halangan dan rintangan dalam mengelola dan mengembangkan perniagaan mereka.

Cara-cara Memilih Coach dan Mentor

 

Berikut adalah beberapa cara untuk memilih coach dan mentor dalam bidang usahawan:

 1. Tentukan keperluan: Anda perlu menentukan bidang atau area yang perlu ditingkatkan dalam perniagaan anda, sama ada dalam pengurusan kewangan, pemasaran, operasi, atau lain-lain. 

Dari situ, anda boleh mencari coach atau mentor yang mempunyai pengalaman dan kepakaran dalam bidang tersebut.

 1. Bertanya pendapat sekeliling: Anda boleh mencari rekomendasi daripada rakan atau kenalan yang mempunyai pengalaman bekerja dengan coach atau mentor dalam bidang yang sama dengan perniagaan anda. 

Anda juga boleh mencari rekomendasi daripada rakan perniagaan atau pihak berkuasa tempatan.

 1. Memeriksa latar belakang: Sebelum memilih coach atau mentor, pastikan untuk memeriksa latar belakang dan pengalaman mereka dalam bidang perniagaan. 

Anda boleh merujuk kepada testimoni atau ulasan daripada bekas pelanggan mereka dan juga mencari maklumat tentang latar belakang dan kredibiliti mereka dalam laman web atau platform sosial media mereka.

 1. Manage expectation: Pastikan anda menyelaraskan jangkaan dan matlamat anda dengan coach atau mentor yang anda pilih. 

Bincangkan dengan mereka tentang apa yang anda harapkan daripada bimbingan mereka dan apa yang mereka boleh tawarkan kepada anda dalam usaha membantu perniagaan anda mencapai matlamat.

 1. Memilih personaliti yang sesuai: Coach atau mentor yang anda pilih harus mempunyai personaliti yang sesuai dengan anda. Anda perlu merasa selesa untuk bekerja dengan mereka dan dapat berkomunikasi dengan mudah. 

Memilih coach atau mentor yang anda berasa serasi dan mempunyai semangat yang sama dengan anda akan membantu meningkatkan motivasi dan semangat anda untuk terus maju.

Kepentingan Coaching dan Mentoring

 

mentoring dan coaching

Coaching dan mentoring memiliki banyak manfaat bagi usahawan, di antaranya:

 1. Membantu mengatasi kesulitan dan meningkatkan keberhasilan bisnes

Adanya bimbingan dari seorang coach atau mentor, usahawan dapat mengatasi masalah dan kesulitan dalam mengelola serta meningkatkan peluang keberhasilan perniagaan.

Sebagai contoh, panduan dalam uruskan kewangan syarikat ataupon cara mendapatkan keuntungan dengan lebih baik.

 1. Memperluas pengetahuan

Bimbingan dari seorang coach atau mentor, usahawan dapat memperoleh pengetahuan baru dalam berbagai bidang, seperti pengurusan, pemasaran, dan kewangan.

Coach dan mentor lazimnya mempunyai pengalaman yang meluas dan mampu memberikan idea dan pandangan terhadap usahawan-usahawan yang lain.

 1. Meningkatkan motivasi dan kepercayaan diri

Dengan memiliki seorang coach atau mentor yang membimbing dan memberi motivasi, usahawan dapat meningkatkan kepercayaan diri mereka.

Ini akan membuatkan mereka terus bermotivasi untuk mencapai tujuan perniagaan mereka. Kerana seperti yang kita tahu, lumrah dalam business ada pasang surutnya.

 1. Meluaskan connection dan peluang baru Melalui hubungan yang dibangun dengan seorang coach atau mentor, usahawan dapat menemukan rakan perniagaan dan peluang baru untuk mengembangkan perusahaan mereka.

Pelbagai idea dan kisah-kisah akan dikongsikan kerana mereka di dalam circle yang sama, dan melalui perit dan kejayaan yang lebih kurang.

 1. Membantu membuat keputusan

Usahawan dalam membuat keputusan yang tepat dan membuat perancangan strategi yang berkesan setelah mendapatkan pandangan dari orang yang arif.

Perkara inilah membantu para usahawan membuat keputusan untuk menentukan nasib mereka.

 1. Memberikan perspektif yang berbeza 

Dengan adanya bimbingan dari seorang coach atau mentor, usahawan dapat memperoleh sudut pandang baru untuk idea bisnes mereka.

Variasi perspektif dapat memberikan idea dan buah fikiran terhadap usahawan. Oleh sebab itu, kebiasaannya mereka akan mencari individu yang lebih tua dan yang berpengalaman. 

Konklusinya, mempunyai coach dan mentor dapat memberi satu impak yang sangat tinggi dalam perniagaan anda, ini kerana mereka memberikan kelebihan seperti yang telah diterangkan di atas. 

Bix Wealth merupakan sebuah syarikat yang amat komited dalam membantu pemilik bisnes di luar sana untuk membina strategi dan skil pengurusan.

Ia terbukti efektif dalam sesebuah organisasi mahupun syarikat tidak kira kecil mahupun besar. 

Impian kami adalah untuk membantu dan mengembangkan lagi perniagaan anda dengan membantu secara ‘hands-on’ pengurusan syarikat dengan pendekatan fleksibel dan dinamik. Oleh itu mari sertai kami untuk melengkapkan keperluan perniagaan anda! Klik link di bawah.

More To Explore

Scroll to Top